Oct 17, 2018
250 Views
1 0

Pedicure

Written by

Pedicure is het beroep van iemand die voeten verzorgt.

Pedicure is in Nederland een vrij beroep, wat wil zeggen dat iedereen het ook zonder diploma uit mag oefenen.

Er zijn echter wel erkende diploma’s die een pedicure kan halen. Vroeger waren dat de SEPVO en de EPP, nu zijn er de diploma’s van KOC (Kennis en ontwikkelcentrum Uiterlijke Verzorging).

Pedicure’s die verantwoord met hun vak omgaan zijn zeker gediplomeerd en vaak aangesloten bij de beroepsorganisatie ProVoet. Het vak van pedicure is meer dan het alleen maar knippen van nagels zo mag een pedicure eelt en likdoorns verwijderen en ingroeiende nagels los maken, advies geven en/of aanmeten van steunzolen, anti-drukmiddelen adviseren, doorverwijzen naar podoloog of arts en advies geven over de verzorging van de voeten.

Nagels

Een nagel is de harde bescherming die de mens of dier heeft op de bovenzijde van een vingertop, teen, nagels van een klauw of de buitenkant van de hoef.

De functie van de harde bescherming is onder meer het bewerken van kleine voorwerpen, om te krabben, pulken enzovoort. In vroegere tijden konden zo ook eetbare wortels uit de grond gekrabd worden.

Een andere functie van de nagels, is dat de nagels de zenuwuiteinden in de toppen van onze vingers beschermen waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppen. Door de aanwezigheid van onze nagels behouden we dus ons gevoel in de vingertoppen, ook wel het ‘finger-spitzen gefühl’.

Vrouwen hebben soms lange nagels om er aantrekkelijker of vrouwelijker uit te zien. Voor wie tijdelijk lange nagels wil, bestaan er kunstnagels die over de bestaande nagels heen kunnen worden geplaatst.

Sommige mensen zijn verslaafd aan nagelbijten. Deze nagelbijters hebben vaak een kort nagelbed (het roze gedeelte van de nagel). De vingertop komt vaak onder de vrije rand van de nagel uit.

Article Tags:
Article Categories:
Pedicure

There are no comments yet